Makelaar Dijkstra

Oplevering van een huurwoning: wat zijn de regels?

Geplaatst op

Je hebt een nieuwe woning gevonden: gefeliciteerd! Nu is het tijd om je huurcontract op te zeggen. Maar voordat je de sleutels daadwerkelijk kunt overhandigen, moet je de woning vaak kaal opleveren. Maar wat betekent kaal opleveren? En zijn er regels waar je aan moet voldoen bij de oplevering van een huurwoning? Wij geven antwoord op al je vragen en leggen uit wat de verhuurder precies van jou verwacht wanneer je het pand gaat verlaten.

Hoe moet ik mijn huurwoning opleveren?

Hoe je jouw huurwoning moet opleveren, staat vaak aangegeven in het contract. De meeste verhuurders willen dat jij het pand in oorspronkelijke staat oplevert. Dit betekent dat je de woning op dezelfde manier moet opleveren zoals je deze hebt gekregen aan het begin van het huurcontract. Je moet dus de veranderingen die je hebt aangebracht, zoals het schilderen van de muren en het leggen van laminaat, ongedaan maken. Staat er niets in het contract over de oplevering of opnamestaat? Dan hoef je de veranderingen niet altijd ongedaan te maken. 

De opnamestaat van de woning

Of je wel of niet het laminaat moet verwijderen en de muren weer wit moet sauzen, hangt af van de opnamestaat van de woning. De opnamestaat wordt vaak opgenomen in het huurcontract. Hierin staat een beschrijving van hoe het pand er op dit moment uitziet. Ligt er een vloer in het huis? Hangen er planken aan de muur? En is het onderhoud van de keuken in orde? 

Wanneer er een opnamestaat aanwezig is in jouw huurcontract, moet je de woning op dezelfde manier als omschreven staat opleveren. Dus staat er in dat de woning verhuurd werd zonder vloer? Dan moet je deze ook achterlaten zonder vloer. Je hoeft normale slijtage in bijvoorbeeld de keuken of badkamer niet te herstellen.

Is er geen opnamestaat? Dan mag je de huurwoning gewoon in de huidige staat opleveren. Dus met de vloer en gekleurde muren. Het is wel belangrijk dat je het pand netjes en schoon oplevert. Wil de verhuurder toch dat je veranderingen terugdraait? Dan hoef je dit niet te doen, mits de verhuurder kan bewijzen dat je iets veranderd hebt. 

Bovendien hoef je de veranderingen waar je toestemming van de verhuurder voor hebt gekregen niet terug te draaien. 

Kan de nieuwe huurder mijn vloer overnemen?

Je moet de huurwoning kaal opleveren; dus precies zoals in de opnamestaat staat omschreven. Maar de vloer verwijderen is een grote klus; hier heb je eigenlijk geen tijd voor of zin in. Kan je de nieuwe vloer ook laten zitten voor de nieuwe huurder? Je mag hier met de nieuwe huurder afspraken over maken. Echter, hij of zij is niet verplicht om jouw vloer of andere veranderingen over te nemen. 

Hebben jullie gezamenlijke afspraken gemaakt over het laten liggen van de vloer? En is de verhuurder hiermee akkoord? Dan hoef je deze niet te verwijderen.

Huurwoning kaal opleveren: schakel de hulp in van een ontruimer

Een huurwoning kaal opleveren is een uitdagende klus en brengt veel werk met zich mee. Als je snel moet verhuizen of al je energie in het nieuwe huis wilt stoppen, kan het handig zijn om een ontruimer in te schakelen. Deze ontruimer kan jouw huurwoning ontruimen. Zij voeren niet alleen jouw overbodige spullen af, maar voeren ook herstel- en schoonmaakwerkzaamheden uit. 

Bron: https://www.ontruimersvergelijken.nl/ 

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Bij Makelaar Dijkstra vertellen we je graag meer over de wereld van je makelaardij.

Contactgegevens

Via info @ makelaardijkstra.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

 

 

© 2025 Alle rechten voorbehouden